fbpx

חשיבות העבודה מול קבלן רשום

בעולם הבנייה, הבחירה בקבלן רשום היא לא רק המלצה – היא צעד חיוני להבטחת הצלחת כל פרויקט בנייה או שיפוץ. קבלן רשום הוא מונח שכיח בתעשייה, אך לא כולם מבינים את משמעותו המלאה והחשיבות העצומה שלו. מאמר זה נועד להאיר את כל הפקטורים הרלוונטיים ולענות על שאלות חשובות: מהו קבלן רשום, איך אפשר לוודא זאת, מדוע זה כה חשוב, מי מעניק את הרישום, מהם הקריטריונים לקבלת התעודה, ומה התפקיד של איגוד הקבלנים בכל זה.

מהו קבלן רשום?

קבלן רשום מוגדר כמומחה מורשה בתחום הבנייה, אשר זכה לאישור רשמי על ידי הגוף הממשלתי האחראי על נושא הדיור והבנייה בארץ, במקרה זה – משרד הבינוי והשיכון. גוף זה אחראי לניהול מערך רישום מדוקדק ומפוקח של מקצועות בתחום הבנייה, תוך הענקת רישיונות המותאמים לקבלנים עפ"י אזור התמחותם והכישורים שלהם. הביטוי 'קבלן רשום' מציין את רישומו של הקבלן בפנקס הקבלנים הארצי, כאשר הוא מחזיק בתעודה חוקית המעידה על כך.

איך יודעים אם הקבלן הוא אכן קבלן רשום?

בכניסה לפנקס הקבלנים באתר הממשלה תוכלו למצוא את כל הקבלנים הרשומים לפי שם, מיקום ומספר קבלן בקלות, ותוכלו לראות את הענפים בו הרישיון תקף, תאריך הרישום, מספר טלפון וכל המידע שחשוב לדעת על אותו הקבלן.

למה חשוב לוודא שקבלן הוא קבלן רשום?

ישנם תחומים שלא ניתן לעבוד בהם בלי להיות קבלן רשום בפנקס הקבלנים, כמו למשל קבלן שלד.
בנוסף לכך רישום הקבלן בפנקס הקבלנים מאמת אותו ומאפשר לו לגשת למכרזים שונים ולעבוד בסכומי כסף גדולים יותר. הרישום בפנקס הקבלנים מסווג את הקבלן לפי התחום ועלות העבודה.

מי מעניק את תעודת הקבלן הרשום?

הליך הרישום ומתן תעודת הקבלן הרשום, מתרחש במחלקה האחראית על כלל הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון. משרד הבינוי והשיכון הקים מחלקה מיוחדת, אשר תפקידה לפקח על כל הקבלנים הנכללים בתחום אחריותה. המחלקה הזו מוכרת בשם רשם הקבלנים, ותפקידה לנהל את תהליכי הרישום של קבלנים מומחים בהכרה כקבלן מוסמך. כל קבלן שעבר את תהליך הרישום בהצלחה מופיע ברשימה המוכרת כפנקס הקבלנים, אשר מכילה את רשימת שמות כל בעלי המקצוע האלו שזכו לתעודת קבלן רשום מאת רשם הקבלנים, תחת חסות משרד הבינוי והשיכון.

מהם הקריטריונים לקבלן תעודת 'קבלן רשום'?

בכדי לקבל הכרה כקבלן רשום יש לעמוד במספר תנאים:

ניסיון

בכדי לגשת לרישום כקבלן רשום, יש להיות בעל ותק בתחום. אתם צריכים להראות הוכחה שעבדתם יחד עם קבלן רשום, כשכירים או כעצמאים במספיק פרויקטים ביצועיים (כלומר לא פיקוח, בקרה או תכנון). שנות הותק משתנות בין התחומים השונים בענף.

  • אדריכלים או מהנדסים (ורשומים בפנקס)? אתם זקוקים לשנתיים של ניסיון בחמש השנים האחרונות כדי להירשם.
  • הנדסאים (שלמדו במכללה מוכרת)? אתם זקוקים לארבע שנים של ניסיון בשמונה השנים האחרונות כדי להירשם.
  • מנהלי עבודה ולא אדריכלים/מהנדסים/הנדסאים? אתם זקוקים לשש שנים של ניסיון בשתיים עשרה השנים האחרונות כדי להירשם.. 
  • לא זה ולא זה? אתם צריכים להעסיק לפחות שני עובדים שעומדים בסטנדרטים הנ"ל (שני מהנדסים, מנהל עבודה ומהנדס וכו') במשך לפחות שנה לפני הבקשה לרישום.
  • רישום קבלן בענף משנה דורש חמש שנות ניסיון בתחום הרלוונטי בעשר השנים האחרונות.

הכשרה מקצועית בתחום

במידה והקבלן הוא קבלן בתחום באחד מענפי המשנה, יש להראות הכשרה מקצועית, למשל קבלן מיזוג חייב לעבור קורס קירור, קבלן חשמל חייב להיות חשמלאי ראשי וכו'.

מבחן רשם הקבלנים

לאחר כל הגשת הטפסים ובחינתם בוועדה המייעצת לרשם הקבלנים. יש לגשת למבחן רשם הקבלנים, למבחן ניתן לגשת בשתי דרכים:

  • באופן עצמאי, ולעבור מבחן ארוך, ובמידה ונכשל, עליו לחכות חצי שנה עד המועד הבא.
  • דרך מכללה, הקבלן יעבור קורס מקצועי במכללה והמבחן שיעבור יהיה בעל מספר הקלות. המבחן יהיה קצר יותר ואם יכשל יוכל לגשת למועד הבא לאחר חודש ולא חצי שנה.

עבר נקי

בכדי לקבל אישור והכרה כקבלן רשום יש לראות שלא היו לכם הרשאות רלוונטיות לענף הבנייה בשלוש השנים האחרונות, והוכחה שאינכם פושטי רגל או חברים בתאגיד בתהליכי פירוק.

מהן הסמכויות של רשם הקבלנים?

מלבד ההחלטה וההכרה בקבלנים מוסמכים בפנקס הקבלנים, מחלקת רשם הקבלנים אחראית גם על פיקוח ואכיפה על קבלנים רשומים קיימים, ובמידת הצורך לבצע מחיקה, הקפאה או הליכי אכיפה ובירור מול קבלנים רשומים שהפרו או לא עמדו בתקנות המחייבות אותם על־פי רישום הקבלנים.

מהו איגוד הקבלנים?

איגוד הקבלנים הוא גוף המייצג את הקבלנים בענף הבנייה, ומעניק שירותים מקצועיים נרחבים לכל קבלן הרשום בפנקס הקבלנים, וזקוק לליווי, ייעוץ הדרכה ועוד.
איגוד הקבלנים מאפשר קורסים והדרכות משלימות שמאפשרות לקבלנים להתמקצע אף יותר בנושאים שונים בתחום, ובכך לפתח ולהעלות את רמת ענף הבנייה בכל רחבי הארץ.

בחירת קבלן רשום לפרויקט הבנייה או השיפוץ שלך היא לא רק המלצה מקצועית, אלא הכרחית להבטחת תוצאה איכותית, בטוחה ותקנית. המידע שהוצג כאן מהווה מדריך חשוב לכל מי שעומד לבחור קבלן לפרויקט הבא שלו, ומסייע להבין את החשיבות של בחירה מושכלת ומודעת בתחום הבנייה.

שאלות נפוצות

בכדי לעבוד בארץ כקבלן בתחום הבנייה באופן חוקי, הקבלן חייב להיות קבלן רשום.
עם זאת, ישנם הרבה קבלנים בארץ שעובדים ללא רישיון ולכן חשוב לוודא שלקבלן שלכם אכן יש רישיון קבלן בתוקף.

בכניסה פשוטה לאתר של פנקס הקבלנים ניתן לחפש ולמצוא כל קבלן רשום לפי שם, עיר, ח"פ וענף העיסוק.

היכנסו עכשיו לפנקס הקבלנים למצוא את הקבלן שלכם>>

כיום יש בשוק הרבה בתחום הבנייה שעובדים ללא רישיון קבלן, ולכן חשוב לוודא שהאיש שמולכם אכן קבלן רשום.

במשרד השיכון והבינוי ישנה מחלקה בשם 'רשם הקבלנים' שאחראית על כל הקשור לקבלנים הרשומים בארץ, מההסמכה וההכרה בקבלן כקבלן רשום, ועד ביטול/הקפאת הרישיון ואכיפת הנושא.

Scroll to Top

תתקדמו לבנייה חכמה יותר

דילוג לתוכן