מילון מונחי בנייה
בין אם התחלתם לתכנן את הבית שלכם, או שאתם מתכננים לשפץ, אתם עלולים למצוא את עצמכם בשיחה שתשמע לכם לפעמים כמו סינית. אז לפני שאתם הולכים לאיבוד, הכנו לכם מילון מונחי בנייה שיפשט לכם כמה מילים ויעזרו לכם להשמע הכי מקצועיים.
תכנון, אישורים וטפסים
אֲחוּזֵי בְּנִיָּה
אחוזי הבניה מתייחסים ליחס שבין השטח המותר לבנייה במגרש לבין שטח המגרש המלא. זכויות בנייה הן זכויות לבנייה על השטח בהתאם לאחוזי הבנייה.
גֹּבַהּ 00
גובה פני ריצוף של קומת הכניסה, יחסית לגובה פני הים, שהם גובה +0.00
גַּרְמוֹשְׁקָה
הגרמושקה היא תוכנית הגשה. מכלול של תוכניות וטפסים המוגשים עבור קבלת היתר בנייה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה.
הֶתֵּר בְּנִיָּה
הוא האישור שניתן על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה לבצע עבודת בנייה, הריסה או שינוי בשימושים במקרקעין.
חוֹזֶה פָּאוּשָׁלִי
חוזה פאושלי הוא חוזה בין הקבלן ללקוח בו המחיר הנקבע הוא קבוע, ונעשה ללא כתב כמויות וחישובים, אלא לפי משימות לביצוע ולוח הזמנים ולוקח בחשבון גם את בלת"מים שעלולים לקרות בדרך. החוזה הפאושלי בדרך־כלל נקבע לפי הניסיון הקודם של הקבלן. המחיר של ההסכם הוא קבוע
טֹפֶס 4
טופס 4 הוא טופס המהווה רשמית אישור אכלוס למבנה במדינת ישראל. הוא תנאי קדם לשימוש במבנה, ולאספקת חשמל, מים וטלפון. כדי לקבל טופס 4 יש להוכיח כי לא נשקפת סכנה למשתמשים הצפויים במבנה ושניתן להשתמש בו למטרה המוצהרת שלשמה נבנה.
כָּתַב כַּמּוּיוֹת
מסמך המרכז את כל הפריטים הנדרשים לביצוע עם כמות ומידה מדוייקת לכל פריט, נערך בדרך כלל על ידי אנשי מקצוע לצורך עריכת מכרזים.
מַפַּת מְדִידָה
מפת מדידה היא מפה טופוגרפית הנערכת בהתאם למדידה בשטח או צילום פוטוגרמטרי מהאוויר. המפה משמשת כבסיס לתכנון ההנדסי והאדריכלי ולעיגון גאוגרפי של תוכניות בניין עיר, תוכניות להיתר ותוכניות לצורכי רישום (תצ"ר). בנוסף על מפת המדידה בדרך כלל נדרשת גם מפת גושים וחלקות המתקבלת מהמרכז למיפוי ישראל (מפ"י) ומעוגנת לפי "רשת ישראל החדשה".
נֶסַח טַאבּוּ
מסמך המצהיר אודות בעל החזקה בנכס ואופן רישום הנכס ופרטי בעל הנכס, כמו־כן התחייבויות ושיעבודים שונים שנרשמו על הנכס.
עוֹרֵךְ הַבַּקָּשָׁה
עורך בקשה יכול להיות אדריכל / מהנדס / הנדסאי (בניין או אדריכלות), אשר יתכנן את הבנייה וילווה את תהליך הרישוי, וחתום על הבקשה להיתר ועל נספחיה, כעורכם, או הבא במקומו.
פַּרְצֵלַצְיָה
חלוקת מקרקעין לשטחים קטנים יותר, ולעיתים איחוד חלקות לכדי חלקה אחת גדולה בשבייל לאפשר בנייה על הקרקע.
כדי להתחיל תהליך פרצלציה יש להגיש בקשה ברשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין.
קַוֵּי בִּנְיָן
קווי הבניין מגדירים באופן כללי את גבול השטח בו ניתן לבנות את הבניין בשטח המגרש. קווי הבניין הצדדיים נמצאים במרחק של כ־3 מטר מגבול המגרש, קווי הבניין האחוריים נמצאים במרחק של 4-5 מטר מגבול המגרש האחורי וקווי הבניין הקדמיים גובלים עם הכביש כשהמרחק המינימלי שלהם מגבול המגרש עומד על 5 מטר.
רוּם מַדְרֵגָה
מונח המתייחס לגובה המדרגה. לפי תקנות הבנייה, רום המדרגה יהיה 10 ס"מ לפחות, ולא יעלה על 17.5 ס"מ.
שֶׁלַח מַדְרֵגָה
שלח המדרגה הוא העומק של המדרגה עצמה, עליו דורכים. לפי התקן עומק השלח המינימלי הוא 26 ס"מ לפחות.
חומרים ומוצרים
אַגְרֵגָט
הוא חצץ המשמש בתהליך הבנייה לשיפור חוזק הבטון. בתפקיד זה יכול לשמש גם חול נקי.
אִינְטֶרְפוֹץ
ברז אינטרפוץ הוא כינוי למנגנון של ברז מיקסר המותקן בדרך-כלל בקיר המקלחת. כלפי חוץ נראית ידית אחת בלבד.
ישנם מספר סוגים של ברזי אינטרפוץ הנפוצים בארץ:
3 דרך: שני פתחים אופקיים שמהם נכנסים מים חמים וקרים מהצנרת, ופתח אחד המוביל מים אל צינור המזלף.
4 דרך:שני פתחים המובילים מים אל שתי נקודות יציאה שונות בדרך כלל האחד למזלף והשני לברז תחתי.
5/6 דרך: שני פתחים המובילים מים אל ארבע נקודות יציאה. בדרך כלל נועד לשימוש במקלחת כשרוצים לחבר ג'טים וכו'.
אִיסְכוֹרִית
פח האיסכורית הוא פח צורני העשוי מפלדה מגולוונת.
האיסכורית משמשת למחיצות, גידור, הגנה, סיכוך של גגות, חיפוי קירות ועוד.
בּוּמְנַיְט
בומנייט הוא שם המותג של יציקת בטון דקורטיבית,שבעזרת הטבעה, ניתן ליצור בה דוגמאות שונות כמו ריצוף ואפילו עץ. מאוד נפוץ במרפסות ושטחי חוץ.
גַּרְנִיט פּוֹרְצֵלָן
השם 'גרניט פורצלן' הוא השם המסחרי של האריחים המאוד נפוצים בישראל, אם כי אין להם קשר כלל לחומר הגרניט. הם אריחי קרמיקה מזוגגים שעוברים כבישה בזמן השריפה שלהם, ונחשבים לאיכותיים ועמידים ביותר, ולכן גם מאוד פופולריים בישראל.
דְּרַי קִיפּ
מנגנון פתיחה לחלון המשלב בין פתיחה מלאה לחקית. בעזרת סיבוב הידית ניתן לבחור אם ציר הפתיחה הוא חלקי ומצידו העליון של החלון, או ציר פתיחה מלא מצד לצד.
טְרִיפֶלֶקְס
זכוכית טריפלקס היא זכוכית רבודה העשויה משתי זכוכיות המודבקות ביניהן ע"י דבק פלסטי חזק. לזכוכית יש יתרונות של בידוד אקוסטי ובטיחות גבוה במקרה של התנפצות, רסיסי הזכוכיות נדבקים לשכבת הדבק שבין הזכוכיות כך שהזכוכית רק תיסדק ולא תתפזר לכל עבר. כך גם אין סכנה של חתכים מזכוכיות ברצפה וגם קשה יותר לפרוץ אותה.
MDF
(medium-density fiberboard), הוא עץ תעשייתי, חומר נגרות מלאכותי העשוי משאריות נסורת ואבק שיוף, מסיבי תאית, או מעירוב של שניהם. בדרך־כלל משמש לרהיטי פנים ונגרות כגון ארונות מטבחים ועוד, ומצופה בפןורניר, מלמין או פורמייקה
מוֹנוֹבְּלוּק
אסלת מונובלוק היא אסלה העשויה כיחידה אחת וכולה מחרס – גם מיכל ההדחה וגם האסלה עצמה.
מַקֵּל סָבָא
זהו צינור עשוי PVC אשר דרכו עוברת צנרת המזגן אל הגג ומטרתו למנוע חדירת מים על ידי צורת מקל הסבא המכופף.
סִיבִּית
לוח עץ תעשייתי המורכב משבבי עץ, נסורת, ופסולת עץ, הנגרסים יחדיו ומעורבבים עם דבק. התערובת נכבשת ונדחסת ללוחות שטוחים. בחתך בלוח שבבית, בניגוד ללוח MDF ניתן לראות בבירור את שבבי העץ.
סֶנְדְּבִיץ
לוח עץ תעשייתי המורכב משכבות עץ ניצבות זו לזו כשבכל שיכבה הסיבים בכיוון ההפוך לקודמת בשתי וערב. כך הוא מאפשר ללוח להיות חזק משמעותית משאר החלופות.
צוֹקֶל
צוקל הוא פס רציף שמסתיר את הרווח בין ארונות המטבח לרצפה. המטרה שלו הוא למנוע חדירה של מים.
צמ"ג
ראשי־תיבות של צינור מי־גשם, או מרזב
חַלּוֹן בֶּלְגִּי
חלון בלגי הינו חלון שהפרופיל שלו (המסגרת שמסביב לחלון) הוא בעל חיתוך דק ועדין במיוחד ועשוי מחומר מתכתי (ברזל, פלדה מגולוונת או אלומיניום). לוחות הזכוכית השונים מונחים בין הפרופילים של החלון. החלון הבלגי מאפשר מגוון רחב של חלוקות ועיצובים, וניתן להתאים את הגדלים והצבעים שלו לפי טעם אישי וסגנון החלל.
אַנְטִי סְלִיפּ
סוג של ריצוף עם חיכוך גבוה לצורך מניעת החלקה. ישנם רמות שונות של אנטיסליפ ויש להשתמש בהם במצבים שונים לפי התקן, במקומות כמו ריצוף חוץ וחדרים רטובים.
מונחים כלליים
אַשְׁפָּרָה
שיפור חוזק הבטון על ידי התזת מים בימים הראשונים לאחר היציקה וזאת בכדי שלא יתייבש מהר מדי בכדי שהבטון לא יסדק בהמשך.
בְּנִיָּה יְרֻקָּה
בנייה ירוקה היא גישה מערכתית כוללת לתכנון, לבנייה ולתפעול של בניינים במטרה לחסוך אנרגיה, מים וחומרי גלם, המיושמת משלב התכנון המוקדם ועד לשימוש בבניין.
בְּנִיָּה קַלָּה
בניה קלה הינה שיטת בניה המבוססת על שימוש באלמנטים מוכנים שיוצרו במפעל ומשונעים לשטח. הבניה הקלה נחשבת למאוד יעילה, חסכונית ומהירה ביחס לשיטת הבנייה המסורתית.
בְּנִיָּה רְווּיָה
בניינים פרטיים וציבוריים המתנשאים לגובה של 2 קומות ומעלה.
גָּלֶרְיָה
גלריה היא קומת ביניים הפתוחה חלקית ביחס לרצפה של החלל ושהשטח שלה לא חורג משטח הבניין. בפועל אנחנו משתמשים במונח גלריה כדי לתאר משטח שמחלק חלל גבוה במיוחד לשתי קומות. ישנן גלריות ארעיות באופיין, אחרות הן קבועות למחצה וישנן גם קומות ביניים קבועות.
גֶּרוּנְג
גרונג הוא סגנון חיתוך המתבצע בשפת האריח בזווית של 45 מעלות. חיתוך מסוג זה מאפשר חיבור של אריחים בפינות הקיר ויוצר אסתטיקה ומראה נקי יותר בהשוואה לשיטה הישנה והמקובלת, בה משתמשים בפרופיל אלומיניום.
הַרְבָּצָה
השכבה הראשונה של הטיח שמיושם על גבי הבלוקים ומשמשת לאיטום וכהכנה לשכבת הטיח השנייה הבאה אחריה (שכבת הטיח המיישר), נקרא גם שכבת הרבצה צמנטית ומורכבת ממים חול ומלט.
חָצֵר אַנְגְּלִית
חצר אנגלית היא פתח אוורור לקומת מרתף. יוצרים אותו באמצעות הנמכת הקרקע ופתיחת חלון לקומת הקרקע, חלון שחייב להיות מוגן בסורג מתכת. המטרה היא להכניס אור ואוויר לחדרים שנמצאים מתחת למפלס הקרקע. לעיתים הפתח משמש גם כפתח יציאה נוסף מקומת המרתף.
פּוּגָה
הם הרווחים בין אריחים, לבנים, מרצפות או חלוקים במשטחים מרוצפים או מחופים או בקירות בנויים.
פוֹדְסְט
משטח ביניים המחלק גרם מדרגות למספר מהלכים שונים ומאפשר לעולים עצירת מנוחה. הוא רחב יותר משאר המדרגות. והתקנת פודסט מעל מספר מסויים של מדרגות הוא חובה. התקן בישראל מחייב פודסט כל 16 מדרגות במקסימום.
פִילֶר
גומחת בטון בגבול המגרש והרחוב. הפילר משמש לקיבול צנרת, שעונים, תקשורת ועוד.
פִּקּוּחַ עֶלְיוֹן
הפיקוח העליון מתבצע ע"י מהנדס בניין. מטרת הפיקוח העליון היא שמירה על יציבות שלד הבניין. מהנדס הבניין נדרש להימצא בשטח בצמתים החשובים במהלך הבניה ובמיוחד לצורך אישור יציקות ולאחר שבדק שהברזל באתר וצורת קשירתו ומיקומו, מתאימים לתוכניות אותם תכנן.
קַבְּלַן מַפְתֵּחַ
זהו קבלן אשר מרכז את כל תהליך הבנייה מתחילתו ועד סופו, הבונה הפרטי מסכם מולו את כל המפרט הטכני והקבלן אחראי להביא את כל קבלני המשנה ולסנכרן בינהם עד לסיום העבודות.
קַבְּלַן מִשְׁנֶה
איש מקצוע לתחום מסויים (חשמל, שלד, אינסטלציה וכו’) אשר אחראי רק על תחום ההתמחות שלו ועובד מול קבלן המפתח או מו הבונה הפרטי ישירות בהתאם למסלול העבודה שנבחר.
רוּם מַדְרֵגָה
מונח המתייחס לגובה המדרגה. לפי תקנות הבנייה, רום המדרגה יהיה 10 ס"מ לפחות, ולא יעלה על 17.5 ס"מ.
שֶׁלַח מַדְרֵגָה
שלח המדרגה הוא העומק של המדרגה עצמה, עליו דורכים. לפי התקן עומק השלח המינימלי הוא 26 ס"מ לפחות.
שצ”פ
שטח ציבורי פתוח , אלו אותם שטחים המיועדים לטובת הציבור אם על ידי שימוש נוכחי או על ידי שימוש עתידי שהועדה לתכנון ובנייה הגדירה כשטחים שישמשו לטובת הציבור.
תְּקוּפַת בֶּדֶק
תקופת הבדק היא התקופה לאחר סיום הבנייה בה מחוייב הקבלן לתקן ליקויים שהתגלו במהלך התקופה. לכל חלק במבנה ישנה תקופת בדק שונה. למשל ארבע שנים לכשל במערכות צנרת, לרבות מים, מרזבים, דלוחין, ביוב וכו', או שנתיים לליקוים בריצוף וחיפוי פנים לרבות שקיעות ושחיקה.